διτε πος βγενη η ρακι στη κρητη-











Επισκέπτοντας το ρακοκάζανο Ζαργιανάκης θα έχετε την ευκαρία να γνωρίσετε όλη την παραδοσιακή κρητική κουλτούρα που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, να γνωρίσετε τον καλύτερο τρόπο της διαδικασίας απόσταξης της ρακής και όχι μόνο και να αγοράσετε παραδοσιακά κρητικά προιόντα που παράγει η οικογένεια Ζαργιανάκη.
Στην Κρήτη η ρακί ή τσικουδιά, αυτό το διάφανο μυρωδάτο ποτό της κρητικής γης είναι το εργαλείο της κρητικής επικοινώνιας. Η παραγωγή της ρακής γίνεται κάθε φθινόπωρο μετά τη σοδειά του σταφυλιού. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920. Στο ρακοκάζανο η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείτε είναι τα τσίκουδα, τα απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος. Όταν το καζάνι αρχίζει να βράζει τότε αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτόρακι όπως λέγεται το οποίο είναι πολύ δυνατό σαν οινόπνευμα. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη η ρακί πάιρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς.
Δείτε τι έγραψαν για μας:
 
 Στο ρακοκάζανο Ζαργιανάκης θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά όλη τη διαδικασία της παραγωγής της ρακής, από τον τρύγο μέχρι και και την απόσταξη της. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του τρύγου όπου όλοι είναι στα αμπέλια τους και συλλέγουν τη σοδειά ώστε να παράγουν το κρασί και τη ρακή. Στη συνέχεια ακολουθεί το πάτημα των σταφυλιών στα πατητήρια και το ραντεβού στα ρακοκάζανα για το τελικό στάδιο της απόσταξης της ρακής.

Εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε αλλά και να συμμετέχετε σε όλη την διαδικασία και να περιπλανηθείτε στους αμπελώνες μας.
Η επίσκεψη στο ρακοκάζανο Ζαργιανάκης μπορεί να συνδυαστεί επίσης, με δραστηριότητες όπως η παραγωγή της δική σας μουσταλευριάς και το πάτημα των σταφυλιών.

Η μουσταλευριά είναι ένα κρητικό παραδοσιακό γλυκό που η βάση του είναι το σταφύλι. Η παραγωγή του απαιτεί λίγο χρόνο και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει που θα την ακολουθήσετε βήμα βήμα.
 Στο χωριό Πρινιάς του Δήμου Γόρτυνας, που είναι κτισμένο στους πρόποδες του Ψηλορείτη βρίσκεται το σύγχρονο ρακοκάζανο Ζαργιανάκης.

Η εμπειρία της οικογένειας Ζαργιανάκη στο χώρο του κρασιού και στην παραγωγή της ρακής ξεκινάει από το 1829, όταν ο Ιωάννης Ζαργιανάκης έφτιαξε το πρώτο του ρακοκάζανο και φύτεψε τον πρώτο του αμπελώνα στην κοιλάδα του Πρινιά.

Τα εδάφη και το υψόμετρο της περιοχής θεωρούνται ιδανικά για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού κάτι που οι προγονοί μας είχαν καταλάβει με αποτέλεσμα να γεμίσουν την περιοχή με αμπελώνες. Την σκυτάλη σήμερα έχει πάρει ο Δημήτρης Ζαργιανάκης που αποτελεί την τέταρτη γενιά της οικογενειακής παράδοσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου