Διακοπές τό Πάσχα στα Χανιά

                  Πάσχα στο νομό Χανίων.


TAXI VAN TRANSFER CHANIA
Jacob Tsourounakis
Υπηρεσίες ταξί · Ταξιδιωτική υπηρεσία · Εταιρεία ταξιδιών
ΕΙΜΕΙΛ   jacobtaxi@hotmail.com


Παρέχουμε μεταφορά από και προς όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, τις πόλεις, τα ξενοδοχεία, τα κρουαζιερόπλοια και τα ferry boats στην Κρήτη, βοηθώντας σας να κάνετε τις διακοπές σας ευκολότερες, οικονομικότερες και πιο άνετες.


Το ζωντάνεμα της υπαίθρου είναι το κύριο χαρακτηριστικό κατά την περίοδο του Πάσχα για τους κατοίκους της δυτικής Κρήτης. Παρότι αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει για να συμβαδίσουν με το σήμερα, η παράδοση διατηρείται αναλλοίωτη και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στο νομό Χανίων. Και να μην ξεχνάμε πως εκεί πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι νοικοκυρές αλλά και τα προϊόντα της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.

Οι προετοιμασίες αρχίζουν από τη νηστεία της Σαρακοστής και κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στη δυτική Κρήτη την τιμητική τους έχουν τα φαγητά που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές όπως πολλά είδη από άγρια χόρτα σαλιγκάρια που στην Κρήτη τα ονομάζουν χοχλιούς, χυλός, βραστά όσπρια, και παραδοσιακές κρητικές πίτες από χόρτο, μυζήθρα και ανάμεικτα, τα γνωστά καλιτσούνια που ψήνονται στο τηγάνι και το φούρνο.

ΕΙΜΕΙΛ .  jacobtaxi@hotmail.com
TAXI VAN TRANSFER CHANIA
Jacob Tsourounakis
Υπηρεσίες ταξί · Ταξιδιωτική υπηρεσία 
Εταιρεία ταξιδιών
Tel:+306937788800 --+306938816000


Οι συνεργάτες μας θα σας περιμένουν στο αεροδρόμιο
με χαρά να σας παρέχουμε κάθε είδους πληροφορίες,
και είμαστε υποχρεωμένοι  να σας βοηθήσουμε με τις αποσκευές σας.
Σε περίπτωση καθυστερήσεων πτήσεων, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Παρακολουθούμε όλες τις πτήσεις και θα σας περιμένουμε.


Το στόλισμα του Επιταφίου με λουλούδια και στεφάνια αρχίζει το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης με τις νοικοκυρές να προσπαθούν να στολίσουν τον καλύτερο Επιτάφιο. Μετά την περιφορά παίρνουν τα λουλούδια στα σπίτια για να φέρουν ευλογία σε κάθε νοικοκυριό.
Την παραμονή της Ανάστασης τα παιδιά σχηματίζουν ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και στην κορυφή βάζουν ένα σκιάχτρο που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά και τον καίνε.
Οι καμπάνες χτυπούν και ο ουρανός στολίζεται από πολύχρωμα βεγγαλικά. Σε πολλές περιοχές, κυρίως στην ύπαιθρο, ακούγονται και μπαλωθιές (πυροβολισμοί στον αέρα) έθιμο που σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από δυσάρεστες συνέπειες.
Στην Κρήτη, το Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα αρνί και μ' αυτό έκαναν διάφορα φαγητά (οφτό, βραστό, κοκκινιστό, αυγολέμονο). Σήμερα πάντως το σούβλισμα του οβελία συνοδεύει απαραίτητα τη γιορτή στην οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Χανίων κατά τη Μεγάλη Παρασκευή είναι η υπαίθρια λειτουργία της αποκαθήλωσης στο χωριό Βουλγάρω και τα παραδοσιακά παζάρια στις Βουκολιές, στην Κίσσαμο και στις Βρύσσες. Μάλιστα, το παζάρι των Βουκολιών κρατά τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τα παραδοσιακά παζάρια στην πόλη της Κισσάμου και τα χωριά Βουκολιές και Βρύσες που γίνονται τη Μεγάλη Παρασκευή με μεγάλη συμμετοχή, αποτελούν για την περιοχή των Χανίων σημεία ιδιαίτερης αναφοράς για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Ιδιαίτερα το παζάρι στις Βουκολιές που γίνεται παράλληλα με ζωοπανήγυρη συγκεντρώνει παραδοσιακά τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και πολιτών.
Χρονικά, η έναρξη του προσδιορίζεται από την περίοδο της τουρκοκρατίας και για αρκετό διάστημα αποτελούσε και σημείο όπου γινόταν γνωριμίες και προξενιά.

Σήμερα και τα τρία παζάρια έχουν προσαρμοστεί στο εμπορικό πνεύμα των καιρών ενώ στο παζάρι της Κισσάμου εκθέτουν τα προϊόντα τους κυρίως τοπικές επιχειρήσεις. Ενα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Χανίων κατά τη Μεγάλη Παρασκευή είναι και η υπαίθρια λειτουργία της αποκαθήλωσης στο χωριό Βουλγάρω που τελείται παρουσία πλήθους πιστών.
Το κάψιμο του Ιούδα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι ένα έθιμο που αναβιώνει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ οι εντυπωσιακότερες εικόνες έρχονται από το χωριό Στέρνες όπου και το ομοίωμα του Ιούδα από το καμπαναριό της εκκλησίας καταλήγει στην πυρά.
ΕΙΜΕΙΛ .  jacobtaxi@hotmail.com
TAXI VAN TRANSFER CHANIA
Jacob Tsourounakis
Υπηρεσίες ταξί · Ταξιδιωτική υπηρεσία 
Εταιρεία ταξιδιών

Επαγγελματίες, φιλικοί και έμπειροι οδηγοί με γνώση των προορισμών του νησιού μπορούν να αντέξουν τις προσδοκίες σας για ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι.
Αναλαμβάνουμε τη μεταφορά σας με τις καλύτερες παροχές στα πιο αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος της Κρήτης γεμίζοντας τις ώρες παραμονής σας στο νησί μας ευχάριστα απολαμβάνοντας την κρητική φιλοξενία, μαθαίνοντας την ομορφιά και την ιστορία του τόπου μας.
Περιηγηθείτε με άνεση και ασφάλεια στην μαγευτική Κρήτη ένας τόπος γεμάτος κρυμμένες ομορφιές, αρχαία μοναστήρια, επιβλητικά κάστρα, παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά, εντυπωσιακές χαράδρες.

Μεταφορές αεροδρομίων
Κάντε κράτηση και θα σας παραλάβουμε από το αεροδρόμιο και θα σας μεταφέρουμε στο ξενοδοχείο σας με άνεση και στυλ. Εγγυόμαστε ότι θα σας παραλάβουμε από το αεροδρόμιο ακόμα και αν η πτήση σας καθυστερήσει. Λειτουργούμε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το αεροδρόμιο των Χανίων και το αεροδρόμιο Σητείας.

Λιμενικές μεταφορές
Εξυπηρετούμε όλα τα μεγάλα λιμάνια του νησιού. Φτάνοντας ή αναχωρώντας από το λιμάνι του Ηρακλείου, Το λιμάνι ΑΓ.Νικολάου, το λιμάνι του Ρεθύμνου ή το λιμάνι των Χανίων; Μπορούμε να σας μεταφέρουμε στο ξενοδοχείο σας και να επιστρέψετε άνετα και αξιόπιστα. Θα είμαστε εγκαίρως για την παραλαβή σας, ακόμη και αν το πλοίο σας καθυστερήσει! Κάντε την κράτησή σας σήμερα.


Εκδρομές
Μπορούμε να σας προσφέρουμε μια περιήγηση σε κάθε τόπο ενδιαφέροντος γύρω από το νησί. Ρωτήστε μας για μισή μέρα, ή ακόμα και μια ολόκληρη ημερήσια εκδρομή. Ας γνωρίσουμε τα ειδικά σας ενδιαφέροντα και θα σας προτείνουμε περιηγήσεις που θα ικανοποιήσουν την ατομική σας προτίμηση.


ΕΙΜΕΙΛ .  jacobtaxi@hotmail.com
TAXI VAN TRANSFER CHANIA
Jacob Tsourounakis
Υπηρεσίες ταξί · Ταξιδιωτική υπηρεσία 
Εταιρεία ταξιδιών

Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες βάζοντας πάνω τους κόκκινα αυγά.
Η νηστεία της σαρακοστής στα Χανιά συνδυάζεται με τοπικές παραδοσιακές γεύσεις.

Τα άγρια χόρτα, οι χοχλιοί (σαλιγκάρια), ο χυλός, τα βραστά όσπρια και τα καλιτσούνια με χόρτο, μυζήθρα, αλλά και με το παραδοσιακό τυρομάλαμα δεν λείπουν από κανένα τραπέζι.
Ακόμη και σήμερα σε πολλά σπίτια οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τις λαμπροκουλούρες στις οποίες τοποθετηθούν και ένα κόκκινο αβγό ενώ δεν λείπουν και τα κουλουράκια της γιορτής.

Το στόλισμα του Επιταφίου σε τους ιερούς ναούς αποτελεί γυναικεία υπόθεση και μάλιστα υπάρχει ανταγωνισμός για τον καλύτερα στολισμένο επιτάφιο.

Μετά την περιφορά οι κάτοικοι παίρνουν τα λουλούδια στα σπίτια τους για να φέρουν ευλογία σε κάθε νοικοκυριό.
Σε πολλά σπίτια πριν την ακολουθία της Ανάστασης οι νοικοκυρές αφήνουν μια εικόνα έξω από το σπίτι για να την τοποθετήσουν μέσα σ' αυτό μετά την ακολουθία μαζί με το Αγιο Φως που φροντίζουν να καίει για αρκετές ημέρες.
Στα Χανιά όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη το Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα αρνί και μ' αυτό έκαναν διάφορα φαγητά (οφτό, βραστό, κοκκινιστό, αυγολέμονο). Σήμερα πάντως το σούβλισμα του οβελία συνοδεύει απαραίτητα τη γιορτή στην οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό της γιορτής είναι τα παραδοσιακά κρητικά γλέντια με λύρα και λαούτο που οργανώνονται την ημέρα του Πάσχα και στα οποία συνήθως πρωταγωνιστεί η νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου